2013. máj 21.

Idén nincs olimpia és foci vb, de van barista világbajnokság, egyik fele Melbourne-ben, másik fele Nizzában

írta: kavekotyogo
Idén nincs olimpia és foci vb, de van barista világbajnokság, egyik fele Melbourne-ben, másik fele Nizzában

Mivel a Kávékotyogós erősen szubjektív és nem hardcore szakmai blog, ráadásul nem is vagyok a helyszínen (ezzel kapcsolatban vannak érzéseim, amiket megtartok magamnak), nem voltam benne biztos, hogy mennyit tudósítsak a dologról.

Aztán tegnap egy baráti borozáson, ahol amúgy megint lehidaltam, mennyi mindent lehet megtudni a borokról, kérdezgettek, hogy mégis mi ez, amiről egyre lassabban forgó nyelvvel magyarázok itt össze-vissza. Az van, hogy most lesz a két (három) legnépszerűbb versenyszám, a WBC, azaz a barista és a WBrC, azaz a filterkávés (meg lesz külön egy aeropress, az a harmadik), 2013. május 22. és 26. között, Melbourne-ben. Live stream-elik, a WBC-t itt, a WBrC-t itt, szóval lehet éjjel nézni, amitől olyan lesz, mint a Sydney-i olimpia. A Kávékorzó megígérte, hogy ők rendszeresen tudósítanak, és a Kávékotyogós Fb-n is posztolom majd a híreket.

Mint a legtöbb rendes vb-n, a baristák esetében is az adott ország bajnoka képviseli a hazai szakmát, a mi esetünkben Kántor Enikő barista, Várady Tibor filteres eszköz és aeropress kategóriában. A neten van velük több interjú is, Kántor Enikővel itt és itt, Várady Tiborral (akiről a Kávékotyogóson is olvashattatok, a Szőllősi Livi interjúban) itt és itt. Enikő az Aranykaviár étterem kávéprogramjáért felel és a Barista Akadémán tanít, Tibit korábban a Printából, újabban az Espresso Embassy-ból ismerik a kávérajongók. A Kávékotyogós eléggé csípi őket és nagyon drukkol!

Amit barátaim és családtagjaim noszogatására tegnap alkoholos befolyásoltság alatt elmondtam, megpróbálom itt röviden összegezni, de arra biztatnék mindenkit, hogy olvasgasson még szépen utána. A barista versenyszámban saját választású kávéból kell elkészíteni 4 (ugyanolyan) presszót, 4 (ugyanolyan) cappuccinót és 4 (ugyanolyan) kreatív italt, azaz signature drinket. Ez utóbbi egy kávés ital, amelynek ízében az alapját képező presszó dominál, ám annak ízjegyeit kiemelő egyéb dolgokat kell még mindenféle rafinált módon hozzáadni. Alkoholt nem szabad, azaz, ahogy az egyik vicces versenyleírásban láttam: alkoholt "és egyéb illegális szereket” nem szabad használni. 4 érzékszervi és 2 technikai bíró pontoz, jó bonyolult szempontok szerint.

A filteres szám elődöntőjében van kötelező és szabadon választott kávé, mindkét esetben az egész kávébabból kell előállítani az iható kávét (szóval meg kell őrölni), szabadon választott eszközzel az őrleményt vízzel összevarázsolni, 3-3 példányban, a 3 érzékszervi bírónak. A döntőbe hatan jutnak, és itt már csak szabadon választott kávé van. Mindegyik szám esetében kiemelt szerepe van annak, hogyan meséli el a versenyző, miért ezt a kávét választotta, szerinte milyen ízeket érezhetünk benne, miért úgy készíti, ahogy, és persze ez akkor ideális, ha amit mond, és az, amit az érzékszervi bírók éreznek, fedésben van egymással.

Nagyon izgi lesz, szerintem kövessétek az eseményeket. Még elmondom, hogy a többi versenyszám, pl. a „coffee in good spirits”, a „latte art” és a „cup tasting” nevűek majd később lesznek, Nizzában, és ott is lesznek magyar indulók, Járfás Miklós, Juhász Edit és Horváth Lajos (a fenti számok sorrendjében), erről fogok szólni még egyszer, amikor nagyon aktuális lesz, a Casino Mocca már posztolt róla fb-n.

Szólj hozzá