2013. máj 06.

Lumen2 – Az americano nem fotogén

írta: kavekotyogo
Lumen2 – Az americano nem fotogén

A Lumen múlt keddtől új helyen található: egészen a szomszéd házig vándorolt. Ám mint kiderült, a pörkölőgép egyelőre korábbi lakcímén tartózkodik. Pedig le akartam fotózni az új lakóhelyén, hát majd legközelebb. Amúgy is megígértem László Petinek, hogy hamarosan visszajövök, mert épp érkezik az új kávészállítmány, és egyébként sincs minden és teljesen kész, valamint beszélgetni sem tudtunk olyan sokat. László Péter a Lumen tulajdonosa, ő választja ki a kávét, amit aztán ő maga is pörköl a Lumenben.

A visszatérést jelentősen egyszerűsíti és valószínűsíti, hogy a Lumen éjfélig nyitva van, ez a luxus persze azért fér bele, mert szemben a többi nagyon finom kávés hellyel, nem csak kávét, hanem alkoholt és kaját is tartanak. A „nagyon finom” szabadon behelyettesíthető az „újhullámossal” vagy a „harmadik hullámossal”, csak a szerző óvatos, mert a történelmi tapasztalat az, hogy ezeket a hullámokat állandóan újrafogalmazzák és megkérdőjelezik, csak hogy ez se legyen egyszerű. Hogy vannak ezek a hullám-ügyek, azt a rendes munkámból tudom. Azaz, részben azért van munkám, mert lehet azon szőrözni, hogy hányadán állunk a hullámokkal.

Mariann barátnőmmel ültünk be, aki közben a húgom barátnője is, de annyira multifunkciós, hogy teljesen más dolgok kapcsán kötődünk és szeretjük egymást mi, mint a tesóm meg ő. Körülbelül ezer dolgot beszéltünk át, többek között felkészültünk egy konferenciára, illetve azt is megvitattuk, hol utálunk shoppingolni (majdnem mindenhol, bár én kávés bizbaszokat, főleg szép kotyogóst nagyon szeretek). És Mariann beszámolt, hogy az első kotyogós bejegyzés alapján feljavult a kávéminőség az életében, szmájli. És azon morfondíroztunk, hogy mi lenne a számára az ideális kávékészítő eszköz, a V60, az aeropress vagy a French press. Mivel nem akar olyat, amivel extra hulladék jár, az utóbbi vezet egyelőre, és azt is pedzegettük, hogy sajnos az aeropress nem valami szép darab, sőt.

És a lényeg: ittunk sok kávét. Azaz, én többet. Mariann americanoját nem fotóztuk le, mert abban maradtunk a lánnyal, aki készítette, hogy az americano nem fotogén. A cortado és a presszó annál inkább. És a filteresek is azok, amúgy, szerintem.

DSC09087.JPG

És egy félig megivott presszó, egy egész presszó (balra-hátul) és a cortado.

DSC09089.JPG

A Lumen tart mindig világosabb és picit sötétebb pörkölésű kávét is, Peti szerint a sötét a közízlésnek még mindig jobban megfelel, igény van a kicsit kevesebb savasságra és a kesernyésebb ízre. De, hangsúlyozza, még ez is a "második reccsenés előtt van", tehát mielőtt kiválnának az olajok és jönne a keserű íz, erről a Casino Mocca posztolt egy nagyon jó videót, amit a kávékotyogós fb-n is megosztottam. Én viszonylag gyorsan kattantam át a világos cuccra, és gyakorlatilag észrevétlenül, amikor nem itthon éltem, de megértem, hogy az „olasz” kávéélményen nem teszi magát olyan könnyen túl az ember. Nekem például még mindig van egy albumom a gépen a Toscanában fotózott kávékkal, amiket még mindig nosztalgiával nézegetek viszonylag gyakran.

Visszatérve a Lumenhez, a nyitás körüli hercehurcában még nem tökéletesített presszó a világosból elég finom volt, egy natural etióp Limu és kenyai blend, ám valóban nem tökéletes. Nekem picit hosszú is, de a Lumenben van ristretto is, ami sok nagyon rövid presszós helyen nincs, szóval ezzel kapcs. nem pattognék. A cortado meg iszonyú finom volt, valahogy tök szép arányos íze lett a tejjel, és elnézést az összes tulipánrajzoló-nyuszigyártó baristától: üdítő volt nem egy komplett műalkotást szétrombolva kávét inni. Merthogy ezen csak egy nagy pont volt, vagy valami absztrakt. (Miközben a rajzosak is menők, szoktam is posztolni ilyet, szóval remélem, mindenki elhiszi, hogy azt is szeretem, és legközelebb is kapok nyuszit meg tulipánt. Mármint a kávémon, mert egy igazi nyuszit nem hozhatok haza, megenné a macska. A tulipánt is megeszi, de az legalább egy kis ideig szép, és a megevése nem hagy véres-szőrős nyomokat a szőnyegen.)

A Lumen kávét a holland Trabocca cégen keresztül szerzi be, akik főként etióp kávékkal foglalkoznak. A következő körben, a nyitás utáni őrület után, három különböző etióp kávét tervez pörkölni Peti, Yirgából mosott és natural is lesz, és Sidamóból natural. É jön még egy brazil meg egy El Salvador-i is. Izgalmas. A kiszolgálás szuper és tökéletes, a hely nyilván gyerekbarát, de elég nagy ahhoz, hogy ez azt se zavarja, aki nem szeretne gyerektársaságban lenni, az üres falakra meg remélhetőleg hamarosan kerül valami tuti fotókiállítás. Hiszen a Lumen nem csak kávézó, hanem galéria is. Hogy hogy van és miért, arról itt egy rövid.

Szólj hozzá